Kinderen en fietsen

fietskar
 
 
 
 
 

Zoek op deze site naar: 
faq
fietsersbond

Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje aan Kees.
ga naar huispagina
ga naar overig fietsen
ga naar ligfietsen
Deze pagina is onderdeel van de Rondneuzen en Doorklikken groep.
(c) 2001 K.F. van Malssen

Disclaimer

Aanhangfietsen

picolo trailer bikeEen andere manier om een kind mee uit fietsen te nemen is een aanhangfiets. Ze worden populairder en de prijzen zijn niet meer extreem hoog. Ze bestaan uit een speciaal frame zonder voorwiel en -vork en worden vastgemaakt aan zadelpen of bagagedrager, vaak via een speciale koppeling. Het kind kan nu zelf meetrappen.
Sommige kinderen kunnen nu fietsen terwijl dat anders niet mogelijk zou zijn. Zo is een slechtziend meisje uit de klas van mijn dochter nu ook in de gelegenheid om zelf te fietsen.
In haar geval een goede keus. Niettemin zou ik zelf niet aan een aanhangfiets beginnen. Onze eigen kinderen zijn eerst door ons meegenomen (in de kar) tot ze zelf konden/kunnen fietsen. Daarna hangt het af van de rit die je gaat maken of ze zelf fietsen of in de kar/achterop meegaan.
De bezwaren van een aanhangfiets zijn bijvoorbeeld de grote invloed die volgens mij een trailerbike heeft op het stuurgedrag van de voorfietser, met alle risico's van dien. Verder lijkt het me niet leuk voor je kind als ie, eenmaal aangekomen, niet zelf nog wat heen en weer kan fietsen. Ook is dit slechts een oplossing voor maximaal zoveel kinderen als er volwassenen meegaan. In je eentje op pad met twee kinderen wordt zo lastig, vooral omdat een achterzitje of fietskar niet meer mogelijk is. Ook ziet een kind vooral de rug van de voorfietser.
Een aantal van deze problemen ben je kwijt als je voor een tandem kiest, bijvoorbeeld de Pino lig/buk tandem waar het kind voorop kan en iedereen toch nog vrijuit zicht heeft.
Wij hebben ervoor gekozen om goede (in ons geval Batavus) kinderfietsen te kopen en ze echt te leren fietsen. Voor de langere tochten zijn er dan papa's en mama's die kunnen duwen. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat voor kinderen die om wat voor reden dan ook echt niet zelf kunnen fietsen, het een uitkomst kan zijn. Mijn persoonlijke ervaringen zijn erg beperkt, maar ik neem graag reacties en commentaren van anderen op.

Een bijzonder type aanhangfiets is de trailgator. Waar door middel van een stang een kinderfiets aan een grotemensenfiets wordt gekoppeld. Het voorwiel van de kinderfiets komt hierbij omhoog. Hoewel het probleem van nog even zelf fietsen op de plaats van bestemming hiermee weggenomen is, kan ik me niet voorstellen dat het een stabiele combinatie is: het optillen van een fietsvoorkant aan het einde van een lange stang. Zwabberen en vallen lijken me al te voorspelbaar wanneer het kind op het stuur gaat leunen en/of uit bozigheid (ik wil DIE kant op!) aan het stuur gaat rukken.

Aanhangfietsen zijn ook bekend als trailer-bikes of Add+Bike en zijn er in soorten en maten. O.a. te koop bij Wim Kok in Utrecht (tel 030 231 5780). "Vittorio fietsen", Frank Groot Tel: 072-5712345,W.M. Dudokstraat 13 1307 DA, Heerhugowaard maakt ze op maat. Prijzen zijn vanaf f 500,- en de inruilwaarde is meestal goed. ihpva
Voor meer, klik op de links hiernaast of ga eerst het tandem stuk lezen.