Kinderen en fietsen

fietskar
 
 
 
 
 

Zoek op deze site naar: 
faq
fietsersbond

Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje aan Kees.
ga naar huispagina
ga naar overig fietsen
ga naar ligfietsen
Deze pagina is onderdeel van de Rondneuzen en Doorklikken groep.
(c) 2001 K.F. van Malssen

Disclaimer

Kinderfietsen

Als je kinderen goed wilt laten fietsen, is een goede kinderfiets onontbeerlijk. Helaas willen veel mensen niet teveel uitgeven voor een kinderfiets "want ze groeien er toch zo snel uit".
gazelle Aan de ene kant lijkt dat wel waar, aan de andere kant, heel veel mensen geven per maand al meer aan een auto uit dan een fatsoenlijke kinderfiets kost! En wie meer dan 1 kind heeft, kan er bij een goede fiets van uitgaan dat ook kind nummer twee (en drie, vier, ...) er nog op kunnen fietsen. En hoe zat het ook weer met de kosten van een kind? Zou een beetje veiligheid, door een deugdelijke fiets, niet meer waard zijn dan wat tientjes prijsverschil voor een goede fiets?batavus fox

Een goede kinderfiets krijg je niet door gewoon een grotemensen fiets te nemen en die in schaal te verkleinen. Je wilt immers ook bij de kleinere fiets een stabiel stuurgedrag, kinderen slingeren van zichzelf al genoeg. Dit vraagt er bijvoorbeeld om een aangepaste vorksprong en balhoofdhoek (samen = hoe het voorwiel ten opzichte van de fiets op de grond staat). Rechtstreeks verkleinen van een grote fiets zou leiden tot een zeer nerveus stuurgedrag en kinderen die regelmatig het asfalt van veel te dichtbij gaan bekijken.

Omdat wij zelf ook van goede kwaliteit fietsen voorzien willen zijn, schepen we onze kinderen niet af met warenhuisfietsjes, maar fietsen ze elk op een echte Batavus. Maar ook andere merken hebben goede fietsen in het programma. Onze oudste rijdt nu op zijn derde batavus, onze tweede is van de kleinste batavus overgestapt op de middelste en over niet al te lange tijd mag onze jongste het op de kleinste batavus proberen, die ondanks intensief gebruik door broer en zus nog in tiptop conditie is.
batavus koalaGoede kinderfietsen onderscheiden zich -naast de aangepaste geometrie- van de minder goede, doordat er goede lagers in de wielen zitten, de trappers van een goede kwaliteit zijn en ook de trapas deugdelijk en lichtdraaiend is. Verder horen er natuurlijk een fatsoenlijk zadel en spatborden op. Tenslotte geen overbodige dingen die ergens aan kunnen blijven haken of verwondingen kunnen veroorzaken bij valpartijen. Een goede kinderfiets is verder goed bestand tegen herhaaldelijk vallen, dat is namelijk iets dat kinderen vooral in het begin van hun fietscarriere veel doen.
Zijwieltjes kunnen tenslotte een hulp zijn in het begin, maar overschat de waarde ervan niet: vele zijwieltjes zijn niet al te stevig en zullen door gebruik steeds verder uitbuigen, waardoor de fiets steeds schever staat om nog op een steunwieltje te leunen. Het is dus belangrijk om regelmatig de stand van het steunwieltje te controleren en indien nodig te corrigeren.
Verder zijn steunwieltjes ondingen bij het bochtewerk. Al te vaak wil een kind de bocht om, voor een soepele bocht is een enigszins schuine stand van de fiets nodig, maar het steunwieltje zit in de weg: omkiepen kan het gevolg zijn. Laat kinderen daarom niet langer dan nodig met steunwieltjes rijden.

Verlichting en reflectie is voor een deel eigen keuze: gaat je kind ook in het donker fietsen, dan moet dat erop, anders zou het eraf kunnen blijven, want kan het alleen maar stuk.

Klik verder op de links hiernaast of ga verder het fietskar stuk lezen.