Kinderen en fietsen


fietskar
kinderzitjes
zelf leren fietsen
kinderfietsen
fietsaanhangers
aanhangfietsen
beetje over tandems
veilig is veilig?
links naar fabrikanten en verdere informatieZoek op deze site naar:
faq
fietsersbond

Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje aan Kees.
ga naar huispagina
ga naar overig fietsen
ga naar ligfietsen
Deze pagina is onderdeel van de Rondneuzen en Doorklikken groep.
(c) 2001 K.F. van Malssen

Disclaimer

Kinderen leren fietsen

Nadat je kinderen hebt laten ervaren dat fietsen handig en leuk is, komt er een moment waarop ze het zelf kunnen of willen leren. Sommigen menen dat het handig is dat ze in een vroeg stadium de trapbeweging leren, door ze op een driewieler te zetten. Anderen vinden het nuttiger om ze evenwicht te leren door ze eerst een soort loopfietsje te geven. Hoe dan ook, er komt een moment dat kinderen ook echt gaan leren fietsen!

Diede op de driewieler Zelf leren fietsen is natuurlijk de eerste stap naar zelfstandig op pad. Het is fijn als kinderen zich zelfstandig en veilig kunnen voortbewegen op het stalen ros. Eerste vereiste is dan natuurlijk wel een deugdelijke fiets.
Het kan handig zijn om de kinderen te laten wennen aan hun fiets met zijwieltjes. Maar pas op, want sommige kinderen durven daarna niet zonder. En bovendien, bochtenwerk is juist met zijwieltjes veel moeilijker dan zonder! Bij het nemen van een bocht zit dat wieltje eigenlijk in de weg en heb je kans dat je omkiepert. Een echte driewieler verdient dan eigenlijk de voorkeur.

Hoe je een kind moet leren fietsen is niet 123 te vertellen: iedere ouder zal dat op een andere manier aanpakken en ook elk kind verdient een andere benadering. Onze oudste is de drie maanden voor zijn vijfde verjaardag gehersenspoeld met het idee dat de zijwieltjes eraf moesten als ie jarig was. Dat hielp in zoverre, dat hij volledig accepteerde dat dat ook gebeurde! Vervolgens heeft het een maand hard werken gekost voor hij overeind bleef! En daarna nog maanden voor hij met echt vertrouwen rondfietste.
Onze tweede kon fietsen toen ze drie en half was, op een hobbelig grasveld. Niet zeuren, FIETSEN! Alleen op- en afstappen en ging nog niet zonder hulp. Na de winter, net vier jaar geworden, zijn we dat aan het oefenen geweest en binnen de kortste keren had ze het helemaal onder de knie. Daarna was ze niet meer van de fiets af te krijgen.
Voor een kind dat zo makkelijk leert fietsen, zijn eigenlijk geen tips of handleidingen nodig. Voor al die andere kinderen een paar overwegingen: Zelf fietsen is het allerleukste!
- zorg dat de fiets goed past. Veel mensen maken de fout kinderen op een te kleine fiets te leren fietsen. Daarmee maak je het ze onnodig moeilijk. Evenwicht bewaren op een grotere fiets, met grotere wielen is veel gemakkelijker. Natuurlijk moet de fiets ook weer niet zo groot worden dat hij niet meer te hanteren is.
- neem er de tijd voor. Te veel druk op de ketel werkt averechts. Het kind wordt zenuwachtig en zal het niet leuk meer vinden.
- geef wat afleiding. Vaak gaat het fietsen in het begin te moeilijk, omdat ze te veel hun best doen en te weinig op hun gevoel afgaan. Je staat er versteld van hoeveel makkelijker het opeens gaat als je de aandacht afleidt van het fietsen, bijvoorbeeld door te wijzen op allerhande dingen die te zien zijn.
- geef vertrouwen. Een kind dat goed in het vel zit, zal makkelijker fietsen. Voor sommige kinderen kan het idee dat een helm veilig is (zie ook veiligheid) net dat beetje rust geven om goed te gaan fietsen.

Nadat een kind technisch heeft leren fietsen, is het natuurlijk nog niet klaar om alleen de weg op te gaan. Heel veel samen fietsen, om verkeersinzicht te kweken en uithoudingsvermogen op te bouwen. Een van de belangrijkste oorzaken van vallenden kinderen is vermoeidheid.

Mochten er nog vragen zijn, stuur dan een mailtje.
Maar ook als je wat hebt gehad aan deze pagina, hoor ik het graag: stuur een e-mail
Voor andere onderwerpen, klik op de links hiernaast of ga verder naar het kinderfiets stuk.