Kinderen en fietsen

fietskar
 
 
 
 
 

Zoek op deze site naar: 
faq
fietsersbond

Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje aan Kees.
ga naar huispagina
ga naar overig fietsen
ga naar ligfietsen
Deze pagina is onderdeel van de Rondneuzen en Doorklikken groep.
(c) 2001 K.F. van Malssen

Disclaimer

Veiligheid

Hoe je je kinderen ook meeneemt of zelf laat fietsen, de veiligheid in het verkeer speelt ongetwijfeld een rol. Zo zijn bijvoorbeeld vlaggetjes aan kinderfietsenzijn voor veel ouders een must, voor ons juist NIET! Ten eerste geeft het een niet gerechtvaardigd gevoel van "ze zien me wel". Maar wat veel erger is, zwiepende vlaggetjes kunnen levensgevaarlijk zijn voor anderen, volwassenen maar vooral ook kinderen! Denk maar eens aan het effect van de punt van zo'n vlaggetje in het oog van een ander kind. Gelukkig zijn onze kinderen het hier helemaal mee eens. En dan hebben we het er nog niet eens over dat vlaggetjes van de stokken kunnen gaan. Natuurlijk is iedere ouder van plan om in dat geval direct het vlaggetje te vervangen, maar de praktijk wijst echter anders uit...

Een iets ander verhaal geldt voor helmen: sommige kinderen ontlenen er zelfvertrouwen aan waardoor ze rustiger fietsen. Voor anderen biedt het alleen schijnveiligheid: te vaak hoor ik kinderen zeggen dat met een helm op ze niets meer kan gebeuren. Was dat maar waar. Tenslotte heeft een helm alleen zin als ie goed (en dat betekent ook tamelijk strak!) op zit. En dat zit minder prettig dan losjes. In de praktijk blijkt dat moeilijk vol te houden. En, hoe serieus hoofdletsel ook vaak is, het maakt hooguit 10% van de letsels bij fietsongevallen uit. Veel meer effect is er dan ook te verwachten van een algemene verbetering van de veiligheid. Dat kan door kinderen door en door te leren de rest van het verkeer in de gaten te houden; door de conditie van de fiets goed te houden enzovoorts.

Natuurlijk zijn er specifieke omstandigheden te bedenken waarin de helm wel nodig is (heuvels, bergen) maar in het overgrote deel van het vlakke Nederland: wat mij betreft niet. En zelfs in heuvelachtig gebied is het nut van een helm betrekkelijk.

Voor een uitgebreidere beschrijving en achtergronden, klik op de links hiernaast of ga eerst het uitgebreide stuk lezen.