Kinderen en fietsen


fietskar
kinderzitjes
zelf leren fietsen
kinderfietsen
fietsaanhangers
aanhangfietsen
beetje over tandems
veilig is veilig?
links naar fabrikanten en verdere informatieZoek op deze site naar:
faq
fietsersbond

Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje aan Kees.
ga naar huispagina
ga naar overig fietsen
ga naar ligfietsen
Deze pagina is onderdeel van de Rondneuzen en Doorklikken groep.
(c) 2001 K.F. van Malssen

Disclaimer

Kinderzitjes

Hurry met kinderzitje Ook op de ligfiets!
Dit plaatje kwam ik op een Amerikaanse site tegen. Zelf moet ik er niet aan denken om op deze manier een kind mee te nemen! Je zwaartepunt gaat veel te veel omhoog
.
Kinderen kunnen het beste zo vroeg mogelijk aan fietsen wennen, zodat ze het als een zeer natuurlijke manier van verplaatsen ervaren. Zolang ze nog niet groot genoeg zijn om zelf te fietsen moet je een andere manier zoeken om kinderen mee te nemen op de fiets. Bijvoorbeeld een fietskar aankoppelen of een kinderzitje aan de fiets. Ze leren meteen de weg kennen en spelenderwijs doen ze al een hoop verkeersregels op. Wat handig is op weg naar zelfstandigheid in het verkeer.
Een fietskar is dan wel erg handig, maar soms is er geen opbergruimte thuis, is de investering te groot of kan er geen toezicht op gehouden worden op de plaats van bestemming. Een goed alternatief, voornamelijk voor kortere ritten, is dan een zitje. Ze nemen ook nog eens veel minder ruimte in beslag in je schuur!

Voorop

Kinderzitjes kunnen voorop, aan het stuur of op het frame. Een nadeel van een kinderzitje voorop is dat er soms weinig ruimte overblijft voor je benen. Je kunt natuurlijk je zadel iets naar achteren zetten en voor op- en afstappen is het achterlangs opstappen een oplossing. Een ander nadeel is dat ook het fietsen nadelig beinvloed kan worden. Een duidelijk voordeel is natuurlijk wel het directe contact dat je met je kind hebt. Door de beperkte ruimte is een kind van rond de 20 kg ongeveer wel het maximum om voorop mee te nemen.
Stoeltjes voorop zijn er zowel voor stuurmontage als voor framemontage. Bij de eerste heb je geen kans op beknelde armpjes of beentjes. Bij de tweede heeft het stoeltje (met kind) veel minder invloed op het stuurgedrag. Ook is het stoeltje vaak wat lager, wat ook erg gunstig is voor de totale stabiliteit. Het gros van de verkrijgbare zitjes is -helaas- van het stuurmontagetype.

Achterop

De andere plek voor een kinderzitje is achterop. Zitjes van het merk Bobike kunnen op elk type (rechtop)fiets. Door middel van de juiste beugelkeuze kun je dit zitje op elke gewone huis- tuin- en keukenfiets gebruiken, maar ook op een racefiets of zelfs een volgeveerde ATB monteren. Dat laatste raad ik echter niet aan, bij gebruik waar een fully voor bedoeld is, je kind flink heen en weer schud!
Omdat je achterop meer ruimte hebt, kan een kind er langer in mee. Een kind van zo'n 30 kg kan nog net. Als bijkomend voordeel kun je je kind makkelijker zelf in het zitje laten klimmen. Scheelt een hoop getil.
Als je kind ook voor het achterzitje te groot wordt is het eigenlijk tijd voor zelf fietsen, maar als alternatief kan "los" op de bagagedrager natuurlijk ook. Voetensteuntjes en ruggensteun bevorderen wel de veiligheid, maar zijn niet altijd aanwezig.

soms lastig

bobike achterop de racefiets (in de bergen!) Kinderzitje achterop de racefiets, en dan de bergen in! Goed te doen.... als je in conditie bent. Perfecte manier om op vakantie je kind te laten slapen
Nadelen zijn er ook aan het op de fiets zelf meenemen van je kind(eren). Je fietsgedrag en evenwicht worden flink beinvloed. Als je fiets eenmaal uit balans raakt, is die met een kind erop nauwelijks nog in bedwang te houden. Op vakantie in heuvels of bergen kun je bij het klimmen ook niet "dansen" op de pedalen, omdat je kind dan meedanst en binnen de kortste keren lig je samen op de grond. Ook gezellig, maar niet de bedoeling.
In het huis-, tuin- en keukengebruik is een zitje heel praktisch. Voor tochtjes en op vakantie is het minder, bijvoorbeeld vanwege de beinvloeding van het stuurgedrag (kinderen kunnen erg hard aan je stuur rukken of heen en weer wiebelen!) Je benen die de hele tijd een beetje naar buiten gebogen moeten worden (bij een voorstoeltje). Ook op- en afstappen is lastiger, vooral als je kind groter wordt. Je moet immers wel de hele tijd je fiets ook nog eens overeind houden!
En als je gaat klimmen met een kind achterop, nou dan kun je je lol op. Een beetje duwen en trekken met je fiets kun je beter laten. De foto laat mij met Jesse (anderhalf jaar oud) zien, in de zomer van 1993. In de Harz ging het prima op gewone wegen. Maar o wee toen we om een bocht op een steil kiezelpaadje terechtkwamen..... Het was bloed, zweet en tranen (vooral het tweede erg veel) om overeind te blijven, terwijl Jesse lekker verder sliep. Maar gelukkig bleven we overeind tot een stukje verder het weer wat vlakker werd en er gestopt kon worden voor een adempauze.
Afdalen gaat op zich ook wel (goede weg 60+ km/h) maar je voelt op je klompen aan dat je echt veel minder speelruimte hebt dan alleen of met kinderen in een kar. Overigens heb ik ook bij mijn 'dure' Batavus nooit iets van verzwakking van het frame als gevolg van het gebruik van de Bobike bemerkt.

De allerkleinsten

Als het er om gaat de allerkleinsten mee te nemen op de fiets, zijn er nog wat mogelijkheden en overwegingen.
Er is een babybike op de markt, een soort maxi-cosi op je achterdrager. Het kind ligt dan vast met een gordeltje. Er zijn heel enthousiaste gebruikers van dit systeem, maar anderen betwijfelen de veiligheid. Immers, het kind ligt erg hoog en tamelijk ver achterop de fiets, wat het geheel bepaald niet stabiel maakt. Volgens de voorstanders is de babybike geschikt tot een a anderhalf jaar. Het systeem kost ruim EU 100,- (zie ook adressen.
Een andere optie is een draagdoek. Het is tot het moment dat kindertjes zelf kunnen zitten een practische oplossing. Onze kinderen hebben het altijd plezierig gevonden. Bijkomend voordeel is dat ook voor lopen zitten enz. de draagdoek zijn werk doet. Je hoeft niet apart een wagentje mee te nemen. Maar als je heel lang onderweg bent, kan het wel zwaar worden. Een draagdoek kun je kopen, maar ook gewoon zelf maken uit een grote stevige lap stof. Dan ben je heel voordelig uit met een ruime keus.

Kijk voor andere aspecten van kind+fiets bij een van de links hiernaast, of ga gewoon verder naar zelf leren fietsen.