logo

Kees op de Fiets

ENFB
Kijk ook naar: bijzondere fietstypes en naar kind en fiets(kar)
Fietsen doe ik veel en graag, vooral op de mooiste ligfiets die er is: de Hurricane van Challenge. Ik heb hem sinds 17 juni 1998 en ik rij ik er al meer dan 25.748 km met heel veel plezier mee. Ondertussen heb ik op een aantal onderdelen kleine aanpassingen aan mijn eigen wensen en inzichten doorgevoerd. Mijn ervaringen met dit raspaardje, mijn eigen aanpassingen, achtergronden en details staan op een speciale ligfietspagina, inclusief de voor- en nadelen zoals ik die heb ondervonden. Doe er je voordeel mee en geef me een reactie.
Het werkpaard, tevens racepaard uit de stal is sinds 8 januari 2005 de Quest 119 van velomobiel.nl. Deze fiets, die geldt als de snelste verkeerswaardige fiets die te koop is, heeft dankzij zijn stroomlijn en uitgekiende ontwerp een zeer lage luchtweerstand. Tel op de goede weersbescherming en je hebt een fantastische fiets. Voor meer informatie en de weblog, kijk op de questpagina.
Onze gezamenlijke fietsenstalling bevat momenteel vier ligfietsen: mijn hurricane (die tegenwoordig door Jesse bereden wordt), Clara's wizard, de Quest en de zelfbouw ligfiets voor de kinderen, de wielewaal. Daarnaast hebben we een racefiets (batavus pro SLX) een hybride (Pinarello Promenade) drie "gewone" fietsen, drie kinderfietsen, een skelter met aanhanger en een kinderaanhanger.
samenDe hurricane is een mooie, snelle en wendbare fiets en hij is erg veilig, zolang je afziet van roekeloos rijden (dat laatste geldt voor elk vervoermiddel).Een van de leuke dingen van de hurricane is dat je er zo mooi samen mee op pad kunt. Deze fiets zorgt ervoor dat fietsen nog veel afwisselender dan ooit is geworden. Je wisselt niet alleen maar rustig weer af met mooi weer, maar ook met z'n allen op pad of alleen; door storm en regen van huis naar werk en terug of een rondje voor je plezier; jaren lang liggend op de Hurry, maar ook vaak rechtop op een van de huis- tuin- en keukenfietsen. Soms ook nog gebukt op mijn prachtige batavusdie ruim 70 Mm op de teller heeft. Al ziet hij er nog als nieuw uit (nou ja, als nieuw), nu geniet hij van zijn pensioen. Hij komt nog van stal voor ritjes in triatlon en de bijbehorende training.
Die Hurricane van Challenge is toch een prachtig gezicht toch? En hij kost niet meer dan een fatsoenlijke racefiets. Gewoon, via mijn eigen fietsenwinkel Piet de Jongh in Purmerend gekocht. Wel zo handig, service om de hoek.  De fiets die je hier ziet wijkt een klein beetje af van wat ik nu heb. Ik heb een rooie en hem hier en daar iets aangepast, onder andere van voorvering voorzien. Op de ligfiets pagina kom je wel foto's van mijn eigen exemplaar tegen.
burleyZoals je op de foto ziet, gaat de fietskar goed achter een racefiets (de opname is van zomer 1996). Maar ook achter de Hurry past de fietskar keurig ! Wel even oppassen voor lakbeschadigingen, maar verder gaat het prima. Praten met de kids gaat nu veel makkelijker dan vanaf de racefiets. Maar toch, ook dat is een plaatje! Best wel uitgebreid is ondertussen mijn pagina over de fietskar en andere manieren om kinderen mee te nemen als je gaat fietsen.

Je vindt hier ook over enkele fiets- en verkeer gerelateerde onderwerpen MENINGEN, (mijn meningen om precies te zijn) Ik willen graag vertellen over bijvoorbeeld de onzin van verplicht dimlicht overdag voor auto's en de zin van aansprakelijkheid van automobilisten ingeval een ongeval waarbij fietsers en/of voetgangers betrokken zijn.

Aanbevolen links:

NB het is al een heel tijdje geleden dat ik alle links heb gecontroleerd. Mocht er eentje niet goed werken, wil je me dan even een mailtje sturen?
Bijzondere fietsen. Met onder andere de lage Thijs roeifiets en de Cha-Cha-bike
Ik heb natuurlijk maar een heel bescheiden fietspaginaatje. Er is nog veeeeel meer over fietsen te vinden. Om het je gemakkelijker te maken heb ik een paar links bij elkaar gezet voor het vinden van allerhande informatie die op een of andere manier met fietsen te maken heeft. Ik doe mijn best om regelmatig te checken of de links nog kloppen, maar garanderen lukt helaas niet.
De enige echte Fietsersbond enfb
Lid worden? dat kan. Mail dan : ENFB per Email. Ook gewoon voor het aanvragen van meer informatie.

fietslevert ook altijd een hoop lekker leesbare informatie op.

De antwoorden op de gekste fietsvragen kun je bij de fietsfaqvraagbaakvinden.
Ook de FietsRAI schijnt een site te hebben.
Ik had ergens nog een site waar alle verkeersregels te vinden zijn, maar dat is alleen een PDF file, dus hier even geen link. Weet je toevallig een site waar wel de volledige verkeersreglementen te vinden zijn, laat het me dan weten! Je kunt daarin namelijk lezen dat een tweewielige fiets niet mag beschikken over TWEE koplampen en dat als je fietsaanhanger breder is dan 75 cm je op de rijbaan mag fietsen, ook als er een verplicht fietspad is.

Een paar heel interessante sites geven je up-to-date informatie over verkeersveiligheid, in het bijzonder over aantallen ongevallen per plaats/provincie of per voertuig/leeftijd enzovoorts:
Adviesdienst Verkeer en Vervoer
ingang statistieken
Adviesdienst Verkeer en Vervoer - BLIK

De CROW doet aan onderzoek en advies op het gebied van verkeer en wegenbouw. Een aantal rapporten kun je bestellen en de samenvattingen staan/stonden op het net. Ook een aantal betreffen de fiets en fietsvriendelijke maatregelen zoals een GOEDE rotonde. Mijn selectie van CROW raporten is niet meer via de eerder links te bereiken, dus je zult zelf even op de CROW-site moeten rondneuzen.
En ben je nog niet verzadigd, ga dan naar het fietspad
Voor ligfietsen kun je natuurlijk uitgebreid terecht bij het ligfietsnet van de NL HPV. Daar vindt je met wat zoeken ook een lange lijst van allerhande soorten ligfietsen, vaak met foto's. Sinds kort wordt er weer aan het actualiseren gewerkt, de resultaten vind je bij fietsen. Als je er zelf een wilt kopen vind je misschien een mooi tweedehandsje op de ligfietsmarkt
Veel discussies, vragen enz over ligfietsen op de ligfiets mailinglijst. Aanmelden en zo bij de ligfietsgroep van yahoo-groups.
Mensen die met de fiets op vakantie willen hebben wellicht wat aan de fietsvakantiewinkel.
verheyT.C.(Ton) Verheij, is iemand die van alles (nou ja, alles) weet op fiets/medisch gebied: op zijn pagina's vind je dan ook van alles terug over trainingen, hartslag, blessures, doping, enz.
Mijn fiets is afgemonteerd met o.a. Maguraremmen en SACHS naaf, derailleur en powergrip.

Terug naar het HUISvan Kees.

Deze pagina is onderdeel van de Rondneuzen en Doorklikken groep.