Kinderen en fietsen


fietskar

Zoek op deze site naar:
faq
fietsersbond

Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje aan Kees.
ga naar huispagina
ga naar overig fietsen
ga naar ligfietsen
Deze pagina is onderdeel van de Rondneuzen en Doorklikken groep.
(c) 2001 K.F. van Malssen

Disclaimer

Fietskarren

Fietskarren zijn DE oplossing voor het vraagstuk "hoe neem ik mijn kind(eren) mee uit fietsen?". Achter je fiets inplaats van erop, beinvloeden de kinderen de rijeigenschappen van je fiets niet of nauwelijks.

De foto is van de Burley Roo, dat is de Burley met de harde bak, de Burley d'Light is de nylon variant.
samen. Helaas heeft Burley de Roo uit het pakket gehaald.
Wie overweegt om een fietskar aan te schaffen raad ik aan om met kinderen en al eens te gaan kijken bij een winkel waar ze verschillende karren hebben staan (kijk bij de links voor adressen). Waar het ene kind zich prettig in voelt, begint het andere spontaan te brullen. Het ene kind zoekt het meer in de lengte, het andere in de breedte. Wij hebben onze kindertjes er ook in laten zitten en merkten dat er, bijvoorbeeld op schouderhoogte, nogal wat verschil kan zitten tussen de ene of de andere kar. Bepaal voor je bezoek je budget en je doelstellingen, maar pas nadat je je ruimschoots hebt georienteerd: er kan meer dan je voor mogelijk houdt!

(kinder)aanhangers kunnen bevestigd worden aan de zadelpen, de bagagedrager of ter hoogte van de achteras van de fiets. De betere karren zijn allemaal uitgerust burley cub fietsaanhangermet de laatste, ook wel bekend als "achternaafkoppeling". Van deze karren mag je een perfecte wegligging verwachten. Zo een kar beinvloed je stuurgedrag en evenwicht nauwelijks, in tegenstelling tot een kind voor- of achterop. Alleen het extra gewicht (bij optrekken, remmen, klimmen en dalen) en de extra windvang merk je. Maar die zijn goed te verteren, juist door het behoud van de rijeigenschappen van je fiets. Hoewel, met windkracht 7 recht tegen lijkt het wel alsof je een anker hebt uitgegooid. Maar met kinderen in kinderzitjes zou je er niet eens aan begonnen zijn, lijkt me.
Kijk ze slapen...
Een goede koppeling zorgt voor een bonkvrije verbinding tussen fiets en aanhanger. Je moet alleen bedacht zijn op kinderen die luidkeels: harder HARDER H A R D E R roepend, je proberen op te jagen. Gelukkig helpt het meestal al als je ZEGT, wat gaan we hard he!
Een fietskar is geen goedkope aanschaf, maar wel een waardevolle. Bij Burley is de loopkit een afzonderlijke assesoire, die overigens van harte is aan te bevelen (we konden opeens weer wandelingen maken die ergens op leken.) Bij sommige andere merken (zoals de Dolphin) is deze inbegrepen. Voor een goede fietskar kom je gemakkelijk een eind boven de 1000 piek uit. De fietsersbond heeft ook een brochure met een totaaloverzicht van fietskarren, dat in principe geregeld (een keer per twee jaar?) wordt bijgewerkt. Stuur ze maar een mailtje. De meeste karren kun je ook gewoon bij je eigen fietsenmaker bestellen, voor de prijs maakt dat gewoonlijk weinig uit, in service en gemak zou het kunnen schelen.

Waarom zou je een fietskar willen?
* Je bereik voor tochtjes is vrijwel gelijk aan wat je 'vroeger' zonder kinderen deed
* Je kind zit/ligt droog als het onverhoopt mocht gaan regenen
* Het is een zeer waardevaste investering (afschrijving niet meer dan 10% per jaar)
* Mocht je hem weer willen verkopen, zijn er mensen genoeg te vinden die hem willen kopen
* Veiligheid: omverkrijgen van de kar lukt alleen als ie leeg is
* Kinderen hebben bewegingsruimte en kunnen wat speelgoed en ander spul om zich heen strooien
* Met loopkit uitgerust heb je een ideale wagen om ook in bijvoorbeeld de duinen te kunnen wandelen, ook als je kind(eren) vijf of zes zijn, kunnen ze zo nu en dan even 'liften' (handiger dan op je nek nemen).
Ik spreek uit ervaring (nu drie kinderen, de jongste lag vijf weken oud, in de maxi cosy, ook in de wagen, de oudste fietst nu zelf). Het enige waar wij spijt van hebben, is dat we de kar niet eerder hebben gekocht.
Ga met gezond wantrouwen om met de aanbevelingen van de fabrikant. Burley heeft het over helmpjes op in de kar (hebben wij nog nooit gedaan) en maximaal 4 jaar oud (onze oudste is nu 8 en voor erg korte stukjes kan hij er nog in, 5 en half jaar oud maakte hij nog lange tochten mee.) Burley heeft het ook over maximaal 45 kg laadvermogen. Het zou de kar kunnen schaden (al hebben wij er nog nooit iets van gemerkt) maar 2 kinderen (samen 55 kg) en 10 a 15 kg boodschappen willen er nog wel eens ingestopt worden. burley Zoals je op de foto ziet, gaat de fietskar goed achter een racefiets (de opname is van zomer 1996). Maar ook achter de Hurry past de fietskar keurig! Wel even oppassen voor lakbeschadigingen, maar verder gaat het prima.

Wat zijn onze ervaringen?

Zelf hebben we 3 kinderen (nu 8, 5 en 2 jaar). Als fietskar hebben we een Burley Roo, sinds juni 1996. Met de racefiets en twee kinderen erin een prachtige combinatie, ook in de Ardennen. Je moet alleen wel tegen verbaasde blikken kunnen. Tegenwoordig wordt de kar gewoonlijk gekoppeld aan de Hurricane ligfiets en ook dat bevalt erg goed. Het aankoppelen gaat nog makkelijker dan aan de racefiets. Een tijd lang is deze combinatie twee maal in de week gebruikt voor het wegbrengen naar creche en school (totaal 7 km). Nog steeds wordt ie gebruikt voor vakantietochten en zo. In 1998, toen onze jongste 3 maanden oud was, hebben we hem in een maxi cosi meegenomen in de Burley. Een prima ervaring! Hij zat goed, kon veel zien, genoot en kon er goed en veilig slapen. Dus letterlijk van jongs af aan kunnen kinderen in een kinderkar meegenomen worden uit fietsen. Bedenk echter wel dat als je dat van plan bent, je ook probeert of de maxi cosi, of wat voor ding je voor de baby hebt, wel goed past in de kar, eventueel met een beetje improviseren.
Onze oudste is nu te groot voor lange tochten in de wagen, maar de andere twee houden het er een behoorlijke tijd in uit. Met een hand aan de rug van de oudste zijn behoorlijke tochten mogelijk.

Een voordeel van de ligfiets voor de kar is:
- de Magura remmen geven die extra remkracht die je met een combi graag hebt
- door dat je achterover ligt, kun je gewoon blijven praten met je passagiers. Op de racefiets hoor je wel dat ze wat zeggen, maar kun je ze bijna niet verstaan door verkeer- en windlawaai.
Mijn broer beschikt over een Winther Dolphin. Op het oog is de Dolphin mooier, maar de Burley's (alle typen) hebben als groot voordeel dat er geen apart koppeldeel aan de fiets vastgezet hoeft te worden. Dat is mooier als je eens zonder kar fietst, en handig als je de kar met meerdere fietsen wilt gebruiken. Bij de Dolphin is echter de wandelkit inbegrepen.
De Burley is, met een beetje ervaring, in 1 minuut van de plank getrokken en achter de fiets geplaatst. Met een beetje handigheid is ie goed op te vouwen en achterin een auto te proppen. Voor sommige auto's en sommige karren kan het handig zijn om vooraf te proberen of het wel lukt de een in de ander te proppen.

Al eerder aangestipt, nu wat uitgebreider: wandelen met een kinderkar. Het is vrijwel ideaal. De kar gaat prima ook op bospaden. Hier merk je het verschil tussen een gewone kinderwagen en een wagen die bedoeld is om toch wat hogere snelheden mee te halen. De grote, goed gelagerde wielen gaan vrijwel wrijvingloos in de rondte; de tamelijk brede luchtbanden laten een kar niet zomaar wegzakken. Alleen echt mul zand is wat lastiger, dan gaan de grotere kinderen er even uit en de kar zelf gaat er getrokken door. Normaal gesproken wandelen de oudste twee zelf, maar nu kunnen ze zo nu en dan even uitrusten door even mee te liften in de wagen. Hierdoor kunnen we veel langer aan de wandel zijn dan tevoren.Een ander voordeel is dat je een behoorlijke hoeveelheid bagage ook nog eens probleemloos meeneemt op je wandeling.

Andere opmerkingen, bagage enz.
Er zijn niet alleen kinderkarren. Er zijn ook diverse merken bagagekarren te koop. De eenwielige BOB-trailer kent vele fans (maar goed, meer dan 1 kar tegelijk aan je fiets hangen is wat te veel van het goede).
De meeste laadruimte heb je met een tweewieler. Er zijn diverse merken die (bagage)karren verkopen die bij de achteras aangrijpen. Oploopremmen lijken me niet nodig als je al hydraulische remmen hebt. In de bergen natuurlijk wel een beetje realistisch fietsen.
Voor verdere onderwerpen, klik op de links hiernaast of ga verder naar het aanhangfiets stuk.