Challenge Hurricane

Hurricane serie
in het kort
uitgebreidere beschrijving
uitvoering, techniek en eigen aanpassingen 
rijgedrag en wind
veiligheid en verlichting
klimmen
onderhoud
statistiek
geveerde voorvork
links naar anderen 
Zoek op deze site naar: 
faq
Kijk ook op de ligfietsplaza

Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje aan Kees.
ga naar huispagina
ga naar overig fietsen
ga naar fietskarren
Deze pagina is onderdeel van de Rondneuzen en Doorklikken groep.
(c) 2001 K.F. van Malssen

Disclaimer

Klimmen met de hurricane

Hoewel ik met racefietsen de meeste klimervaring heb, onder andere in de Ardennen, de Eifel en de Alpen, beperken mijn klimervaringen op de ligfiets zich nog tot niet al te hoge heuvels, met name in Engeland. Geen erg lange klimmen, wel erg steil!
Als je het klimmen met de hurricane vergelijkt met het klimmen met een racefiets van hetzelfde gewicht, dan blijkt dat je minstens net zo gemakkelijk naar boven gaat (met LOOK of SPD pedalen), misschien nog wel gemakkelijker omdat je zo comfortabel ligt! Hoe komt het dan dat in eerste instantie het vooroordeel dat je trager klimt met een ligfiets lijkt te kloppen? Op de Holterberg, van Holten naar Nijverdal 11 km met diverse keren omhoog en weer naar beneden, stuif je tijdens een afdaling en een vlak stuk daarachter een racefietser voorbij. Maar even later bij het klimmetje komt hij met een redelijk verschil voorbij.
Toch is het schijn dat de ligfiets slecht zou klimmen. De racefietser zat op een fiets die circa 8 kg lichter is en dat maakt alle verschil.
De fundamentele reden is dus voor de hand liggend: gewicht. De meeste ligfietsen zijn duidelijk zwaarder dan hun bukneefjes. Zo is mijn Hurry is zo'n 8 kg zwaarder dan mijn goede racefiets. Als de klim steil genoeg is om de helling de snelheid te laten bepalen, is 8 kg extra zo'n 9 % langzamer. Bij 4 m/s (14.2 km/h) scheelt dat 36 cm per seconde. Het lijkt niets, maar als iemand je zo voorbij fietst lijkt het heel wat. En dan heb je ook nog de verliezen in de kettingbuizen en de naaf, stel totaal zo'n 4%: op de vlakke weg lever je hierdoor maar 1,6% snelheid in (ivm de derde macht van de luchtweerstand), bij een klim echter de volle 4% (eerste macht van helling), nog eens 16 cm per seconde! Tel je alle oorzaken bij elkaar op (dat mag als de helling maar steil genoeg is) dan verlies je ruim een halve meter per seconde met een standaard Hurry. Neem je een lichte Flevo-Bike met alleen een derailleur, dan verlies je die 13% dus niet en kun je met een ligfiets net zo hard naar boven (en sneller naar beneden!), al heeft die weer het risico dat bij zo'n steile helling de voorwielaandrijving zijn grip verliest.
De korte "macht" klimmetjes, waarbij je op een bukfiets wat extra kracht geeft door je volle gewicht met een gestrekt been op je pedaal te laten drukken lijken ook in het voordeel van de bukfiets. Je hebt hierdoor veel kracht, zonder je knie te forceren. Dezelfde kracht liggend leveren betekent wel je knie zwaar belasten. Maar je kunt dat ondervangen door een licht verzet te steken (toch wel handig die 3*7 naaf!). Voor de bukfiets gaat dit soort klimmen goed voor een stukje, maar m.i. niet voor een lange klim. Op een lange klim gaat het om het langdurig te leveren vermogen en dan zou je profijt moeten kunnen trekken van je comfortabele houding. Al zul je ook niet af en toe op je pedalen kunnen gaan staan. 
Verder hebben sommige mensen als nadeel dat ze liggend relaxter blijven fietsen en niet zo diep gaat als op een bukfiets. Dat kun je ook als een voordeel zien, maar belangrijker, het hoeft helemaal niet! Je mag ook op een ligfiets alles uit de kast rijden. 
Wat het gewicht je parten speelt bij het klimmen, komt het van pas bij het dalen. Korte afdalinkjes (30 m hoogteverschil) en flink aanzetten in het begin en je zit zo op of over de 70 km/h! En daar geniet je nog meer van op een ligfiets dan op een bukfiets. Als je weglengte genoeg hebt om op volle snelheid te komen, merk je dat je (als je durft!!) stukken harder uitkomt dan met de snelste racefiets!

Wil je veel ervaringen van fietsen met (bepakte) hurricanes, kijk dan bij de Zaninis . Zij zijn bepakt door o.a. de Alpen gefietst en hebben daar uitgebreide verslagen van staan.

Klik door naar de hurricane links