Challenge Hurricane

Hurricane serie
in het kort
uitgebreidere beschrijving
uitvoering, techniek en eigen aanpassingen 
rijgedrag en wind
veiligheid en verlichting
klimmen
onderhoud
statistiek
geveerde voorvork
links naar anderen 
Zoek op deze site naar: 
faq
Kijk ook op de ligfietsplaza

Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje aan Kees.
ga naar huispagina
ga naar overig fietsen
ga naar fietskarren
Deze pagina is onderdeel van de Rondneuzen en Doorklikken groep.
(c) 2001 K.F. van Malssen

Disclaimer

Challenge Hurricane

Onderhoud

Het onderhoud van de hurricane wijkt niet spectaculair af van wat je met een racefiets nodig zou hebben.
De Magura remmen zijn eenvoudig na te stellen, remblokjes (wel prijzig, dus gewoon weinig remmen) zijn vervangen in een handomdraai. Het hydraulische systeem is verder onderhoudsvrij.
De velgen kunnen een punt van aandacht zijn. Door de kracht van de hydraulische remmen, in combinatie met relatief kleine wielen, kunnen de velgen harder slijten dan van een racefiets. Velgen in soorten en maten zijn te koop via de ligfietsspecialisten, bijvoorbeel zephyr heeft een goed assortiment en prompte service. Let er alleen op dat als je van velgtype verandert, je wellicht ook andere spaak(lengte) nodig hebt.
De ketting is een stuk langer dan van een racefiets (twee en half). Aan de ene kant betekent dit een langere levensduur, aan de andere kant betekent het dat de kans op gebroken schakels toeneemt aan het eind van de levensduur van de ketting. Zorg voor een simpele kettingpons bij je, zodat een gebroken ketting ter plekke verholpen kan worden.

Mijn hurricane is ondertussen van een uiterst slim smeersysteem voorzien: de Lubmatic van Rohloff. Tijdens het fietsen gewoon even aan het pompje trekken en de olie wordt gelijkmatig over de hele ketting verdeeld, tussen de schakels, dus precies daar waar het nodig is. Bij fietsen door de regen trek ik een minuutje voor ik aankom even aan de pomp, zodat de ketting ondanks de nattigheid optimaal beschermd blijft.
Nog vier andere plaatjes van de lubmatic en de bevestiging ervan:
plaatje 1
plaatje 2
plaatje 3
plaatje 4
Later meer over het onderhoud aan de hurricane.
Voor een verdere indruk van wat zoal voor onderhoud in aanmerking komt is er een kijkje in de statistiek